Cranio sacraal

Het craniosacraal systeem

Het externe deel van het craniosacraal systeem bestaat enerzijds uit het cranium en anderzijds het sacrum. Het interne deel bestaat uit de vliezen en vocht die de hersenen en het ruggenmerg omvatten en beschermen.

Het Cranium

De schedel of het cranium is samengesteld uit verschillende botten: 1 voorhoofdsbeen, 2 wandbeenderen, achterhoofdsbeen, 2 slaapbeenderen en een zeefbeen. Via de naden tussen de botten zijn miniscule bewegingen mogelijk.

Het Sacrum

Het heiligbeen vormt het distale deel van het Cranio Sacrale systeem dat via de ruggengraat verbonden is met het cranium.

De Vliezen

De hersenen en het ruggenmerg zijn omgeven door vliezen (3 lagen), het harde buitenvlies of dura mater, het spinnenragevlies of arachnid mater en het zachte vlies of pia mater.

Het cerebro spinale vocht

Hersenvocht is een waterige vloeistof die zich in de vier hersenkamers van de schedel en in de ruimte tussen de hersenen en het harde hersenvliesen bevindt en ook in de ruimte rond het ruggenmerg voorkomt (cerebrospinaal vocht of liquor cerebrospinalis). Dit vocht dient in de eerste plaats als een soort stootkussen en als warmtebuffer, zorgt voor de afvoer van bepaalde afbraakprodukten en aanvoer van voedingsstoffen.

Het Cranio Sacrale Ritme

Binnen het craniosacraal systeem is er een ritmische productie en circulatie van hersen- en ruggenmergvloeistof, waardoor drukverschillen ontstaan. 
Deze drukverschillen veroorzaken de ritmische beweging van het hersenvlies en daardoor de bewegingen van de schedelbeenderen. We noemen dit het craniosacraal ritme.

Cranio Sacraal Behandeling

Wat is een Cranio Sacraal behandeling?

De Cranio Sacraal behandeling werkt met zachte aanrakingen aan de schedelbotten en het bekken met als voornaamste doel ontspanning te bekomen in het Craniosacraal en bindweefselsysteem. Dit heeft een direct effect op je zenuwstelsel alsook op de doorstroming van de energie in je hele lichaam. Deze vorm van aanraking is zeer deugdzaam bij diverse vormen van stress die zich tonen als hoofdpijn, migraine, stijve rugspieren, schouder- en nekspanningen, problemen met je organen, spijsvertering, menstruatie of overgangsklachten.