Ooracupunctuur

De vorm van acupunctuur die we toepassen is de Franse ooracupunctuur ofwel auriculotherapie. Deze methode is ontwikkeld door Dr. Paul Nogier uit Lyon. Hij heeft uitgevonden dat het oor op een omgekeerde foetus lijkt, met op vaste plaatsen vaste punten. Door die punten te rpikkelen kun je direct een positieve invloed uitoefenen op organen, gewrichten en mechanismen.

Vaak wordt gedacht dat het inzetten van naalden pijnlijk is, dat valt mee. Alleen wanneer een klacht heel acuut is of wanneer een orgaan of functie duidelijk verstoord is, kan een naaldje inzetten gevoelig zijn. Maar wanneer een klacht minder wordt, zal ook de gevoeligheid in het oor minder zijn

Bestaat er echter naaldangst, dan gebruiken we pleisters met korreltjes eronder, bij kinderen gebruiken we in elk geval korreltjes. De pleisters die een naaldje, magneet of korreltje op zijn plaats houden, zijn dermatologisch getest, ademen en vormen geen belasting voor de huid. Er kan mee gedouched, gesport en zelfs mee gezwommen worden.

Hoe werkt het?

Het vasculaire Autonome Signaal is een reactie van het lichaam op een prikkel in het oor. Een acupuncturist duwt   met een puntzoeker op een bepaald punt in het oor. Vervolgens gaat er een prikkel van het oor naar het gekoppelde punt in de hersenen.

Tegelijkertijd gaat er een signaal naar de arteriolen van de hand. Die kleine bloedvaten knijpen even samen en de staande golf die de pols is, verplaatst een aantal keer. Hoe sterker een ontregeling is of hoe groter de klacht, des te vaker verplaatst het sterkste deel van de pols…

Vervolgens wordt door middel van de linkerhand met een puntzoeker in het oor gezocht naar bijvoorbeeld het punt van de rug. Heeft de patiënt last van de rug dan kan, wanneer de klacht serieus is, het sterkste punt van de pols wel vijf keer verspringen.

Vervolgens wordt door middel van de linkerhand met een puntzoeker in het oor gezocht naar bijvoorbeeld het punt van de rug. Heeft de patiënt last van de rug dan kan, wanneer de klacht serieus is, het sterkste punt van de pols wel vijf keer verspringen.

Door dit punt van de rug te prikkelen wordt het gekoppelde punt in de hersenen aangezet om bijvoorbeeld meer stoffen vrij te maken die de doorbloeding aanzetten. Op deze manier stimuleer je het lichaam om zelf het probleem op te lossen.

Elke keer dat een patiënt op bezoek komt controleert de therapeut het VAS en daarmee kan de therapeut de ontwikkeling van de klacht bijhouden. Wordt het aantal slagen dat de pols verspringt minder, dan weet je als therapeut dat de klacht zich op een positieve manier ontwikkelt.

Ooracupunctuur kan bij bijna alle klachten ingezet worden.