Voetreflexologie

Historie 

Ongeveer 5000 jaar geleden werd in China de basis gelegd voor de huidige voet- en lichaamsreflexzonetherapie in de vorm van drukpunttherapie. Grondlegger van de zonetherapie was William H. Fitzgerald, Amerikaans chirurg, die in 1913 met onderzoek begon naar deze genezingsmethode.

De basis van deze zone therapie is dat het lichaam wordt verdeeld in 10 zones, die van het hoofd tot aan de handen, door de romp heen tot aan de voeten lopen. Organen die in onbalans zijn, beïnvloeden onder en/of bovenliggende organen en zijn wonderbaarlijk genoeg terug te vinden in de reflexzones van de voet. Op dezelfde manier zijn ook ooit de acupunctuurpunten gevonden. De hedendaagse voetreflexzonetherapie zoals die nu wordt toegepast, is vooral het werk Dr. Eunice Ingham.
In 1937 werd deze therapie ook in Nederland geïntroduceerd en hiermee is het nog een vrij jonge therapie die in de kinderschoenen staat.

Wat is voetreflexologie

Bij voetreflexologie gaat men er vanuit dat ons hele lichaam terug te vinden is op onze voeten, in de vorm van reflexzones. Reflexzones zijn “gebieden” op de voet die een lichaamsdeel, klier of orgaan weerspiegelen.
Het blijkt dat uitoefenen van druk op de zenuwuiteinden in de voetzool probleempunten van het lichaam aangetoond kunnen worden. Door stimulatie op de punten van de voet kan het lichaam blijkbaar aangezet worden tot een heilzaam balanceringsproces. Anatomisch noch fysiologisch kan een verband aangetoond worden tussen deze reflexzones en organen of andere lichaamsdelen. Toch  staat het vast dat elk van deze, dus ook problemen die zich her en der manifesteren, geprojecteerd worden in een reflexzone. De behandeling van deze reflexzones geeft een fysische en geestelijke reactie, die de totale mens beïnvloedt. De reflexoloog behandelt deze zones op een onderzoekende manier, zonder pijn te veroorzaken, gezien dit zou leiden tot spanning i.p.v. ontspanning en onwillekeurig verzet tegen de therapie. Er kan zich hooguit een ‘pijn’ in de vorm van ‘hé, wat hebben we daar’ manifesteren, maar de effecten gaan meer  van een zalige ontspanning tot zelfs het gevoel van ‘wat heb ik lekker geslapen’ en leiden tot een betere doorbloeding, verhoogde weerstand en beter evenwicht. Zonder rechtstreeks contact met de ‘probleemzone’, brengt het lichaam zelf een therapeutisch proces op gang, dat in vele gevallen leidt tot het volledig wegwerken van het probleem, dit op een volkomen veilige en natuurlijk verantwoorde en natuurlijke wijze.

Reacties

  • Men voelt zich ontspannen en krijgt nieuwe energie.
  • Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.

Voetreflexologie:

  • Is een effectieve therapie tegen stress, gespannenheid, vermoeidheid en burn-out
  • Werkt preventief
  • Is inzetbaar bij schouder, nek -en rugklachten
  • Werkt ondersteunend bij geestelijke klachten
  • Geeft goede resultaten bij darm -en maagklachten
  • Helpt bij hoofdpijn/migraine
  • Werkt ondersteunend bij hormonale disbalans